#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Profesor Zdeněk Zadák pětaosmdesátiletý!


Published in: AtheroRev 2022; 7(3): 166
Category: Personal News

Ač je to neuvěřitelné, zejména pro ty, kteří mají tu možnost a čest být s panem profesorem Zadákem v každodenním kontaktu, oslavuje jubilant v letošním roce 85. narozeniny!

Prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., (nar. 1937) ukončil studia na Lékařské fakultě UK v Hradci Králové v roce 1961. V roce 1970 navíc absolvoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (dnes Masarykovy univerzity) v Brně. V roce 1976 získal titul kandidáta věd (práce z oblasti metabolizmu lipidů), v roce 1980 obhájil docentskou habilitační práci věnovanou problematice metabolizmu tuků ve výživě a v roce 1994 byl jmenován profesorem pro obor vnitřních nemocí.


V letech 1961–66 pan profesor pracoval jako vojenský lékař v Českých Budějovicích a v Jindřichově Hradci, následně ve Výzkumně izotopové laboratoři Vojenské lékařské akademie (VLA) v Hradci Králové (1967–1970). Od roku 1970 začal pracovat jako odborný asistent na II. interní klinice (katedra válečné interny VLA). Již v roce 1970 založil při II. interní klinice Fakultní nemocnice v Hradci Králové lipidovou poradnu. Na téže klinice začal pracovat od roku 1979 v oboru intenzivní metabolické péče, od roku 1980 se stal vedoucím lékařem jednotky intenzivní metabolické péče. V roce 1991 se stal přednostou nově vzniklé Kliniky gerontologické a metabolické Fakultní nemocnice v Hradci Králové. V současnosti je vedoucím Centra pro výzkum a vývoj Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové a Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Pan profesor Zadák patří mezi zakládající členy České společnosti pro aterosklerózu a po mnoho let pracoval jako aktivní člen výboru této společnosti. Jeho úsilí a dílo na poli aterosklerózy bylo oceněno čestným členstvím ČSAT. V roce 1985 organizoval založení České společnosti pro parenterální a enterální výživu (CSPEN) a opakovaně byl zvolen jejím předsedou. Navíc byl v roce 1989 zvolen do výboru Evropské společnosti pro parenterální a enterální výživu. V letech 1998– 2002 byl předsedou Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče ČLS JEP (dříve CSPEN). Odborná aktivita prof. MUDr. Zadáka, CSc., se týká i dalších oblastí.

V roce 2007 byl prezidentem evropského kongresu ESPEN v Praze. Pracoval jako člen výboru České patofyziologické společnosti, České internistické společnosti ČLS JEP a České společnosti pro aterosklerózu. Aktivně se zapojil jako člen redakční rady domácích i zahraničních odborných periodik (např. Clinical Nutrition London, Klinická biochemie a metabolismus, Geriatria, Diabetes, metabolismus a klinická výživa, člen redakční rady časopisu Polish Journal of Human Nutrition and Metabolism Warsaw a dalších).

Významnou součástí působení pana profesora byla jeho práce člena řady oborových komisí včetně grantové komise pro metabolizmus a výživu Ministerstva zdravotnictví ČR, člena pracovní skupiny Vědecké rady Ministerstva zdravotnictví ČR, člena Akreditační komise pro vnitřní lékařství a intenzivní medicínu.

Mezi nejvýznamnější vědecké výsledky profesora Z. Zadáka patří mimo jiné spoluautorství a realizace řady přípravků pro umělou výživu, vývoj série aminokyselinových roztoků (včetně použitelných v systému „all-in-one“) a tukových emulzí. Je autorem české nazojejunální sondy pro umělou výživu a spoluautorem patentů a průmyslových vzorů nutričních doplňků. Prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., je členem a čestným členem řady mezinárodních společností, absolvoval četné mezinárodní pobyty, mezi nimi je nutno zdůraznit jeho opakované působení v Royal University Hospital v Liverpoolu. Autorská a spoluautorská činnost představuje kromě četných přednášek několik stovek publikaci v domácí a zahraniční literatuře včetně oceňovaných a opakovaně vydávaných učebních textů (mj. Intenzivní medicína na principech vnitřního lékařství, Výživa v intenzivní péči).

Pan profesor Zadák ve své osobě spojuje úžasnou kombinaci vynikajícího odborníka a lékaře, uznávaného doma i v zahraničí, ale také vnímavého mentora, který vychoval řadu svých následovníků a nástupců. Všude, kde se pan profesor Zadák objeví, se však také rozlévá hmatatelná aura pozitivního a konstruktivního prostředí, přátelství a toho, co jsme měli možnost pocítit i osobně – najednou máte motivaci a chuť k další práci, snahu vydat ze sebe to nejlepší, co máte, cítíte úžasnou podporu, která vám umožňuje překonat obtíže, které jsou s vaší cestou a snažením spojené.

Vážený pane profesore, dovolte nám, abychom Vám z celého srdce popřáli vše nejlepší k Vašemu letošnímu jubileu, hodně zdraví, lásky, štěstí a pohody. Budeme se těšit na všechny další okamžiky a setkání s Vámi!

Ad multos annos!

prof. MUDr. Vladimír Blaha, CSc.

za výbor ČSAT a za celou lékařskou veřejnost


Labels
Angiology Diabetology Internal medicine Cardiology General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#