#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EDITORIAL


Published in: AtheroRev 2021; 6(2): 63
Category: Editorial


Milí čtenáři AtheroReview,

se snad odcházející pandemií přišly jarní dny a s nimi také druhé letošní číslo časopisu AtheroReview, který Vám přináší novinky a přehledy o všem, co souvisí s aterosklerózou.

Aniž bychom to předem plánovali, charakterizuje druhé vydání zaměření na management rizika aterosklerotických komplikací u nemocných s diabetem. Nad tím, proč nevyužíváme možnosti hypolipidemické léčby u těchto vysoce nebo velmi vysoce rizikových nemocných dostatečně, se zamýšlí Richard Češka. A současně v dalším příspěvku připomíná, že LDL-cholesterol stále zaslouží naši pozornost – název příspěvku sice evokuje titul slavného filmu Číslo 5 žije!, ale rozhodně nejde o obhajobu takto vysokých hladin LDL-C. Nakonec možnosti, jak číslo LDL-C dále snižovat se dále rozšiřují, jak připomíná ve svém vstupu Petr Ošťádal.

Nad propojením antidiabetických a antisklerotických strategií v léčbě se zamýšlejí Katarína Rašlová a Josef Kořínek ve svých článcích a nabízejí nové pohledy. A Ján Murín svým připomenutím role zánětu a komentářem k novým možnostem jeho ovlivnění do tématu inzulínové rezistence, diabetu a cévního rizika dobře zapadá. To samé lze říci o prvním ze série článků Martina Matoulka s rozborem toho, jak zlepšit kardiovaskulární rizikový profil a „utéci ateroskleróze“ pomocí fyzické aktivity.

Ani v tomto čísle nechybí oblíbené rubriky rešerší z odborné literatury, za něž tradičně děkuji Evě Tůmové, a ohlédnutí za minulými akcemi. Tentokrát se podíváme na mimořádně zdařilé únorové akce Slovenské asociácie aterosklerózy prostřednictvím souhrnu Kataríny Gonové.

Doufám, že najdete ve „svém čerstvém“ AtheroReview informace jak zajímavé, tak i potřebné pro vaši práci. V krátkém čase ještě před prázdninami a letními dovolenými se můžete těšit, na překlad konsenzu skupiny expertů Evropské společnosti pro aterosklerózu s názvem Vzácné dyslipidemie, od fenotypu ke genotypu a léčbě, který vám vaše AtheroReview přinese v elektronické podobě na svých webových stránkách <www.atheroreview.eu>.

Přeji hezké čtení a klidné letní dny,


Michal Vrablík, vedoucí odborný redaktor časopisu


Labels
Angiology Diabetology Internal medicine Cardiology General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#