#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Riešenie sekundárnych príčin dyslipopoproteinémií je rovnako dôležité ako primárnych


Vyšlo v časopise: AtheroRev 2018; 3(3): 157
Kategorie: Editorial

Problematika primárnych dyslipoproteinémií býva preberaná v dostupnej literatúre nepomerne častejšie ako sekundárne dyslipoproteinémie. Je to aj dôsledkom toho, že sa vyskytujú menej často, avšak v našej klinickej praxi existujú a sú nepochybne rovnako dôležité ako primárne dyslipoproteinémie. Sú síce dôsledkom iného základného ochorenia, ale vedú k rovnakým komplikáciám (napr. akcelerácia aterosklerózy, riziko rozvoja akútnej pankreatitídy, xantomatóza...).

Práve sekundárne dyslipoproteinémie môžu byť často prvým príznakom základného ochorenia a viesť k jeho diagnóze (napr. hypercholesterolémia a hypotyreóza), ale neliečené môžu viesť aj k akcelerácii základného ochorenia. Sekundárnu príčinu dyslipoproteinémie musíme vylúčiť pred stanovením ďalšieho terapeutického postupu, pretože základné ochorenie vyvolávajúce sekundárnu dyslipoproteinémiu sme schopní kauzálne liečiť, a tým dosiahnuť aj jej odstránenie.

V klinickej praxi však nie je všetko absolútne priamočiare, preto nezabúdajme na to, že môže ísť o súčasný výskyt primárnej a sekundárnej (pri inom základnom ochorení) dyslipoproteinémie. Musíme myslieť aj na to, že základné ochorenie môže manifestovať primárnu dyslipoproteinémiu (napr. hypotyreóza manifestujúca familiárnu dysbetalipoprotein­émiu u homozygota apoE2/E2).

Treba mať na pamäti, že stanovenie lipidového spektra nám väčšinou neurčí, či sa jedná o primárnu alebo sekundárnu dyslipoproteinémiu, preto je potrebné nielen klinické, ale aj ďalšie podrobné laboratórne vyšetrenie.

Toto všetko sú dôvody, prečo sme sa s profesorom Richardom Češkom rozhodli pripraviť v tomto čísle špeciálnu sériu článkov, ktoré sú venované práve sekundárnym dyslipoproteinémiám.

Prajeme Vám príjemné čítanie!

Vaša

Ľubomíra Fábryová


spolueditorka, október 2018


Štítky
Angiologie Diabetologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Athero Review

Číslo 3

2018 Číslo 3

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#